Adoptie

Een nieuw familielid is altijd leuk en spannend, en zeker als het een hond uit een ander land is. Het is verstandig om van te voren alles te overwegen. Vaak weten wij vrijwel niets van de geschiedenis van de hond. Bij een pup weten wij meestal alleen wie de moeder is. Het ras is doorgaans een ‘mix’, maar wat die mix is, is dus veelal onduidelijk. Het gedrag van een pup is nog niet zo erg bepaald door de omstandigheden, maar van de moeder en oudere honden wel. Wat ze allemaal meegemaakt hebben, weten wij niet en het gedrag komt ook niet altijd direct naar buiten. Vaak zie je dat, wanneer een hond geadopteerd is en zich veilig en thuis voelt, er weer wat van ‘de ware hond’ terug komt en ja, dat kan ook wat minder prettig gedrag zijn waarvoor wel wat extra training en opvoeding nodig zijn.

Het kan 3 maanden duren voordat een hond zich helemaal thuis voelt. Ook lopen aan de lijn, drukte van de omgeving, kinderen, katten, honden of andere dieren kunnen voor gedragsverandering zorgen. Daar moet rekening mee gehouden worden, want dat gaat niet zomaar even over. Dat kost tijd en soms lukt dat ook niet.

Wennen aan katten kan zeker wel 6 weken duren. Gaat het sneller, dan is dat mooi meegenomen! Geef je kat altijd een kans om zichzelf in veiligheid te brengen.

Wij krijgen vaak de vraag ‘Kan de hond samen met katten?’ of ‘Kan de hond met kinderen?’ Wij kunnen dat niet testen. We proberen de honden in Spanje zoveel mogelijk kennis te laten maken met katten en kinderen. Op die manier zien wij wel wat van het gedrag, maar dat kan eenmaal ’thuis’ altijd ook anders zijn.

Denk goed na over de aanschaf van een hond. Er zijn heel veel voordelen aan een hond, een maatje, een trouwe makker. Maar er zijn ook ‘nadelen’ zoals het uitlaten (minimaal 3 a 4 keer per dag), haren op kleding, bank en andere plaatsen, niet snel zindelijk willen worden, niet willen luisteren, enz. Een hond moet je opvoeden; ook oudere honden moeten even weten hoe de ‘regels’ bij de nieuwe familie zijn. Soms is training bij een hondenschool of een gedragstherapeut nodig. Eigenlijk net zoals bij ons, de mens.

Vergeet ook niet dat een hond niet terug gebracht kan worden; onze honden zeker niet. Waarom niet? Wij hebben geen asiel in Nederland, maar ook niet in Spanje. Op het moment dat er zich problemen voor doen, raden wij altijd aan direct contact met ons op te nemen. Niet wachten, want problemen moeten direct aangepakt worden. Zie het niet als falen, want dat is het niet. Samen weten wij meer dan 1. Als het echt niet lukt, en ja dat kan ook, dan kunnen wij samen op zoek gaan naar een andere familie. Herplaatsing gaat altijd in overleg en wij helpen daar actief mee.

Een hond terug nemen kunnen wij helaas niet; neem dat mee in uw overweging!